
נפצעתם במהלך שירותכם הצבאי או הביטחוני? לקיתם במחלה כתוצאה מתנאי שירות בצה"ל או במערכת הביטחון? דעו את זכויותיכם!
כמה עובדות שכדאי לדעת על מנת שתוכלו לממש את מלוא הזכויות שמגיעות לכם:
1. למי מוגשת תביעה להכרה כנכה צה"ל?
אם נפגעה בריאותכם הפיזית ו/או הנפשית ואתם מעוניינים להגיש תביעה להכרתכם כנכי צה"ל, עליכם לפנות בבקשה לקצין התגמולים במשרד הביטחון, בהתאם למקום מגוריכם, המופיע בתעודת הזהות.
פנייה להכרה כנכה צה"ל מעוגנת בחוק הנכים (תגמולים ושיקום), תשי"ט – 1959 (נוסח משולב).
2. מתי כדאי להגיש תביעה נגד משרד הביטחון?
- כדאי ורצוי להגיש תביעה נגד משרד הביטחון בכל מקרה בו נפגעתם, גופנית ו/או נפשית במהלך שירותכם במערכת הצבאית או הביטחונית וכתוצאה מעיסוקכם או שהותכם במערכת זו. שני תנאים מצטברים אלו הם הכרחיים על מנת שקצין התגמולים יכיר בכם כנכי צה"ל.
- אנו ממליצים להגיש את התביעה, גם אם הסיכוי לזכות בה אינו גבוה, ממספר סיבות: אחת מהן, היא שעולם הרפואה הוא דינאמי ומשתנה, מה שעשוי להשפיע על סיכויי הצלחתכם בתביעה ועל הקשר הסיבתי בין תנאי השירות להתפרצות הפגימה. בנוסף, גם אם תביעתכם נדחית היום, ייתכן ובעתיד ישתנה החוק ותוכלו להיות מוכרים בהתאם לשינויים.
- בהתאם לקבוע בחוק הנכים, את התביעה הראשונה להכרה יש להגיש בטווח של שלוש שנים מיום שחרורכם מהשירות הביטחוני, שבזמנו אירע המקרה שגרם לנכותכם, אחרת תחול התיישנות על התביעה. לגבי מחלה- קיימת תקופת התיישנות ארוכה יותר, לפי תקנות הנכים.
- בפועל, ישנם מקרים בהם קצין התגמולים רשאי להאריך את תקופת ההתיישנות, כמו למשל במקרה של "חבלה רשומה" (חבלה שנרשמה, סמוך ליום האירוע שגרם לה, ברשומות של צבא- הגנה לישראל או ברשומות אחרות המתנהלות על ידי המדינה או על ידי מוסד ציבורי שאושר לענין זה על ידי שר הבטחון).
3. כמה זמן נמשך הליך תביעה נגד משרד הביטחון?
הליך בירור התביעה להכרה הינו ארוך, ממושך ומורכב. הטיפול בתביעה עשוי להימשך מספר שנים, בהן נערך בירור מקיף ומעמיק ע"י קצין התגמולים והממונים מטעמו, של שלושת הרכיבים העיקריים בתביעה: א. רכיב עובדתי- נושא אופי תנאי השירות ומאפייניו. ב. רכיב רפואי- נושא החבלה או המחלה. ג. רכיב משפטי- נושא הקשר הסיבתי בין תנאי השירות לבין הופעת החבלה או המחלה.
בתום הבירור העובדתי ואיסוף האינפורמציה הרלוונטית יקרה אחד מהשניים:
- במקרה של חבלה: תוזמנו לוועדה רפואית מטעם משרד הביטחון, שתקבע את גובה אחוזי הנכות שלכם, בהתאם למצבכם הגופני.
- במקרה של מחלה: תוזמנו לבדיקה אצל רופא מומחה (בדיקה המכונה וועדת קשר סיבתי), שתפקידו להמליץ לקצין התגמולים בחוות דעת רפואית, האם להכיר בכם כנכי צה"ל. במידה ותוכרו, תעברו לוועדה רפואית לשם קביעת אחוזי נכותכם.
4. האם כדאי להיעזר בייעוץ וטיפול משפטי?
כדאי מאוד ומומלץ ביותר להיוועץ בעורך דין שתחום מומחיותו הוא טיפול וייצוג נכי צה"ל ונכי מערכת הביטחון כנגד משרד הביטחון!
מכיוון שניהול תביעה מול קצין התגמולים במשרד הביטחון דורש הבנה בתחום, מקצועיות והתמודדות עם הליכים בירוקרטיים סבוכים, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מיומן ומקצועי בתחום, על מנת להכיר ולהבין את ההליך בפניו אתם עומדים.
חשוב מאוד לדעת: במרבית המקרים, גם תביעות שנראות פשוטות לכאורה, נדחות ע"י משרד הביטחון בשל מהלכים מוטעים של הטוען זכות לנכות או מי מטעמו, או עקב גישה לא רצינית בניהול התביעה, שנובעת לא פעם מחוסר ידע. על מנת להימנע ממצב שכזה, אנו ממליצים להיוועץ בעו"ד מומחה בתחום טרם הגשת התביעה.
טיפ חשוב – מומלץ להיות מסודרים! שמרו את המסמכים הרפואיים, חוות דעת רפואיות ושאר אסמכתאות היכולות לסייע לכם ולמי מטעמכם בניהול הליך התביעה.
5. מה כולל הליך הטיפול והייצוג המשפטי?
הליך הליווי והייצוג המשפטי של הטוען זכות לנכות במאבקו מול משרד הביטחון, על מנת שיוכר כנה צה"ל, הינו מורכב ונמשך מספר שנים.
אנו, כעורכי דין המתמחים בתחום, פועלים במספר מישורים. הליך הטיפול המשפטי הוא מדויק ומורכב, בין היתר, מ: הכנת תצהיר מפורט באשר לתנאי השירות של הנפגע, שהיה בהם כדי לגרום להופעת החבלה או המחלה; איתור והגשת מסמכים עובדתיים המאשרים את תנאי השירות; איתור עדים ועדויות תומכות להופעת החבלה/מחלה; המצאת חומר רפואי ומסמכים רפואיים אזרחיים וצבאיים של הנפגע ; איתור והגשת תיקים רפואיים וכיו"ב.
תפקידנו כעורכי דין הוא בניהול דיאלוג שוטף עם קצין התגמולים במשרד הביטחון ועם הגורמים מטעמו, ומתן מענה רציף לדרישותיהם בהליך הבירור העובדתי-רפואי בתביעה.
כמו כן, קיימת חשיבות גדולה בהכנת הטוען זכות לנכות לוועדה רפואית לבדיקת הקשר הסיבתי, כלומר הכנה מדוקדקת לקראת בדיקתו בידי רופא מומחה מטעם משרד הביטחון, לצורך כתיבת חוות דעת רפואית.
נוסף על כך, אנו מכינים את הנכה לקראת בדיקת וועדה רפואית מטעם משרד הביטחון לקביעת אחוזי נכות, ובמקרים מסוימים מלווים אותו לוועדה הרפואית ומייצגים אותו בפניה.
6. כיצד מתחילים בתביעה נגד משרד הביטחון?
כצעד ראשון, אנו ממליצים לכם לפנות להתייעצות עם עורך דין מיומן, מקצועי ומנוסה בטיפול וייצוג נכי צה"ל ונפגעי מערכת הביטחון.
פגישת ייעוץ במשרדנו, משרד עו"ד אבינו ביבר, המתמחה בתחום למעלה מ- 35 שנה, אינה כרוכה בתשלום, איננה מחייבת ויכולה להאיר בפניכם את המסלול בפניו אתם עומדים.
כאן תוכלו להרחיב בנושא תביעה נגד משרד הביטחון עם משרד עו"ד אבינו ביבר
7. מי אנחנו ולמה לעבוד דווקא אתנו?
משרד
עו"ד אבינו ביבר נוסד בשנת 1983 ומתמחה מאז היווסדו בטיפול משפטי בנכי צה"ל וייצוג אנשי מערכת הביטחון- משטרת ישראל, משמר הגבול, שב"ס, שב"כ ומוסד.
למשרד מוניטין כלל ארצי ותקדימים חשובים ביותר בתחום ההכרה והטיפול בנכי צה"ל ונפגעי מערכת הביטחון. לאורך השנים, נושאים רבים בהם טיפל ומטפל המשרד עולים לסדר היום הציבורי, באמצעות התקשורת הכתובה והאלקטרונית.
למשרדנו וותק של 35 שנה בתחום הטיפול והייצוג בנפגעי מערכת הביטחון. באמתחתנו הצלחות רבות המתבטאות בתקדימים משפטיים. העקרונות המנחים אותנו הם: מקצועיות, מסירות ושקיפות.
בנוסף, אנו רואים באמינות ערך מרכזי ומקפידים להדגיש בפני לקוחותינו באופן ברור ביותר, שפרט לעבודה קשה, מסירות, רצינות והרצון להצליח- אין אנו מבטיחים הבטחות שווא להצלחות. אנו עושים כל שביכולתנו לייצג נאמנה את לקוחותינו ולהשיג את התוצאות המקסימליות עבורם.